Logo
Çağ Üniversitesi
11.03.2025

İklim Mülteciliği

Uğur ÇETİN tarafından

  Mülteci, bir kişinin kendi ülkesinde zulme, şiddete, ayrımcılığa veya diğer ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalması nedeniyle güvenlik amacıyla başka bir ülkeye sığınan kişi olarak tanımlanır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından mülteciler, özellikle "ırk, din, milliyet, belirli bir sosyal gruba ait olma veya siyasi görüş" gibi sebeplerle ülkelerinden kaçan bireyler olarak tanımlanır. Bu tanım, 1951 tarihli Mülteci Sözleşmesi ve 1967 Protokolü'ne dayanmaktadır.

  İklim mülteciliği ise yukarıdaki tanımdan farklıdır. Çevresel sorunlardan kaynaklı göçler bir belirsizlik durumu içermektedir ve genelde siyasi konularla da iç içedir. Bu tür göçler; iklim değişikliği, çevresel kirlilik ve doğal afetler gibi unsurlardır. Ayrıca geleneksel göç modellerinden ayıran bir nokta da çevresel kaynaklı göçlerin önemli bir kısmı; sel baskınları, kasırga ve depremler gibi, ani ve beklenmedik şekilde gerçekleşir (Açıkgöz, 2024). Bazı durumlarda bir süreç içerisinde bireylere göçe neden olur mesela: Tarım arazilerinin kaybı, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, su kaynaklarının azalması ve kuraklık gibi nedenlerdir (Yılmaz ve Navruz, 2019).

  Dünya Meteorolojik Örgütüne ait verilere göre: 2010’dan 2019’a kadar iklim değişikliğinden kaynaklı her yıl 23,1 milyon insan yer değiştirmiştir. Bu veriler ışığında 2050 yılına kadar yaklaşık 200 milyon insanın yer değiştireceği tahmin edilmektedir (Açıkgöz, 2024).

  İklimsel sorunlardan kaynaklı göç verem ülkelerden birisi de Sahra altı ülkelerden birisi olan Nijer’dir. Ekonomik, sosyal ve siyasi sıkıntılar içerisinde olan Nijer; olumsuz olarak gelişen iklim koşullarından dolayı göç vermektedir ve iç göç yaşamaktadır. Bu durum ülkenin hali hazırda içinde bulunduğu kaos ortamını pekiştirmektedir. Göçmenler arasında eğitim sağlık ve diğer ihtiyaçların zorlaşmasıyla birlikte, birçok bireysel ve toplumsal sorun ülkede baş göstermektedir. Bu durum, Nijer’in üretim tabanlı bir ekonomiye geçmesini zorlaştırmakta hatta ekonomik büyümeyi engellemektedir (Açıkgöz, 2024).

Kaynakça:

  • Yılmaz, F. H., & Navruz, M. (2019). Küresel iklim değişikliği, iklim mültecileri ve güvenlik. Assam Uluslararası Hakemli Dergi, 13, 255-270.
  • Açıkgöz, S. (2024). İklim Mülteciliğine Karşı Küresel Politika Geliştirme Arayışları: Sahra Altı Afrika Örneği. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, 9(1), 75-89.

 

Uğur ÇETİN

YAZAR HAKKINDA