KIZILDENİZ KRİZİ, YEMEN BARIŞ SÜRECİNİ ASKIYA ALDI
Uzun yıllardır iç savaşın devam ettiği Yemen’de, Husilerin Kızıldeniz’de düzenlediği saldırılar ve bu saldırılara karşı ABD öncülüğünde Batı’nın hava saldırılarıyla karşılık vermesi, barış adımlarını durma noktasına getirdi. Birleşmiş Milletler (BM) yakın geçmişte savaşan tarafların yeni bir başlangıç yapmayı kabul ettiklerini açıklamıştı. Ancak şu anda İran destekli Husiler, Suudi liderliğindeki Arap Koalisyonu ile savaş halinde.
Bu dönemde çatışmaların yanı sıra hastalık ve yetersiz beslenme gibi nedenlerle yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre, on sekiz milyondan fazla Yemenlinin acil insani desteğe ihtiyacı var.
Ateşkes ve Barış Sürecinin Kesintiye Uğraması
Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda Nisan 2022’de altı aylık bir ateşkesin kabul edilmesiyle savaş önemli ölçüde zayıfladı. Ancak Chatham House Düşünce Kuruluşu’nun Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı araştırmacısı Farea Al-Muslimi, Husilerin Kızıldeniz’de gerçekleştirdiği saldırılar ve ABD ile İngiltere’nin misillemelerinin barış sürecini havada bıraktığını belirtiyor. Muslimi’ye göre, "Savaşa giden yol kapanmıştı ama şimdi cehenneme giden kapı yeniden açıldı."
Barış Planı Artık Masada Değil
Husi yetkilisi Hüseyin El İzzi, barış sürecinin önündeki engellerden ABD, İngiltere ve Yemen hükümetini sorumlu tutuyor. Düzenlediği bir basın toplantısında, "Riyad ve Sana bu zorlukların üstesinden gelecek cesarete sahiptir." açıklamasında bulundu.
Ancak Sana Stratejik Araştırma Merkezi’nden Majid El Madhaci, Kızıldeniz’de artan gerilim nedeniyle barış planının artık müzakere sürecinde yer almadığını ifade etti. Ayrıca, Riyad destekli Yemen hükümetinin şu anda güç dengesini kendi lehine çevirmek için fırsat kolladığını dile getirdi.
Geçtiğimiz ay Yemen hükümetinin Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı, Husilere karşı ABD ve İngiltere’nin hava saldırılarını destekleyecek bir kara harekâtı için dış destek çağrısında bulundu. Washington yönetimi ise insani çabaları desteklemek ve diplomatik girişimleri teşvik etmek amacıyla, 2021 yılında terör örgütü olarak tanımladığı Husileri yeniden bu kategoriye dahil etti.
Ancak eski ABD Yemen Büyükelçisi Gerald Feierstein, "Husi karşıtı güçleri yeniden güçlendirebileceğimiz fikri kesinlikle ihtimal dahilinde bile değildir, bu yola girmeyeceğiz." açıklamasında bulundu.
Kaynakça
Euronews. (12 Şubat 2024). Kızıldeniz Krizi, Yemen Barış Sürecini Sekteye Uğrattı.
Wikipedia. (Erişim Tarihi: Mart 2025). Yemeni Peace Process.